Cara-Cara Menonton Netflix Luar Negara

Awal² subscribe Netflix mesti seronok kan? Wow! Banyaknya movie/drama/tv show.. haha! Tapi macam Kam yang dah subscribe Netflix dari tahun 2018, boleh dikatakan dah naik jemu sejak dua menjak ni. Jadi, Kam dah beralih dari Netflix Malaysia ke Netflix Canada. … Continue reading

DIY PASSPORT PHOTO (BY PHONE)

Ibu bapa yang anaknya lahir pada tahun 2014 & 2015 mesti tengah sibuk isi permohanan kemasukan Darjah 1 kan? https://public.moe.gov.my/ – daftar anak-anak di sini ya. Bila dah siap isi, ibu bapa kena hantar dokumen -dokumen hard copy ke sekolah … Continue reading

Cara DIY Lukis Peta Kenduri Kahwin Guna Microsoft Power Point (senang jer)

Antara cara mudah lukis peta selain Microsoft Word & Photoscape, Power Point pun boleh.. Lagi mudah, sebab tak perlu nak screenshot ke rotate bagai. Boleh convert terus dalam bentuk bergambar. Jangan pandang sepi Power Point ni. Hebat juga fungsi dia … Continue reading

DIY Kad Kahwin (Mudah & Jimat)

Kalau ada printer di rumah, memang berbaloi sangat DIY kad jemputan. Tahu tak dengan DIY kad kahwin, kos kasar sekeping kad adalah lebih kurang RM0.075. 400 Keping Kad Jemputan mengeluarkan belanja RM30 sahaja! Mengambil kira harga Kertas Kraf (craft paper/ … Continue reading

Print Nama Pada Kad Jemputan Tanpa Copy Paste 1 by 1 – Guna Teknik Mail Merge

Pernah dengar pasal Mail Merge? Mail Merge adalah fungsi yang terdapat dalam Microsoft Word dan Microsoft Publisher. Boleh digunakan untuk sampul surat, kad jemputan, sijil, voucher, dan notis. Tutorial kali ini Kam tunjukan cara untuk kad jemputan. Boleh diolah untuk … Continue reading

D.I.Y Gambar Passport Guna Phone

Gambar bersaiz passport antara yang penting dalam urusan rasmi kan? Digunakan untuk permohonan kerja, kemasukan taska, tadika,sekolah dan universiti. Mohon Lesen Perniagaan dengan Majlis Bandaraya pun nak 4 keping gambar bersaiz passport. Selalunya kalau shoot dan cuci di kedai, mahal … Continue reading

Cara Buat Whatsapp Sticker

Sekarang ni Whatsapp dah jadi medium harian untuk kita berkomunikasi. Tak kira dengan yang tercinta, ahli keluarga, kawan-kawan ataupun pelanggan. Bila benda dah jadi kebiasaan, mestilah kita nak kan kelainan.. Jadi, dengan feature “sticker” di Whatapp sedikit sebanyak menceriakan hari … Continue reading