Tips Suri Rumah Beli Rumah

Alhamdulillah.. 😁Kam berjaya beli rumah sendiri di Selangor!🎊 Dalam situasi pandemik ini, walaupun kita semua terkesan terutama sekali bagi mereka yang berniaga ada pelbagai hikmah Allah nak beri. Janji kita sabar dan yakin dengan rezeki yang Allah aturkan. πŸ˜‡ Kam … Continue reading

MyTax : Gerbang Informasi Percukaian

PembayarΒ² cukai sekalian, ada terima email tak dari LHDN mengenai MyTax? Dah explore ke? Kam dah explore. πŸ˜ƒ Wah! memang bagus πŸ‘πŸ‘πŸ‘ Lebih user friendly. Kalau dulu kita login di Ezhasil, sekarang boleh login di MyTax. Lebih mudah. Lebih jelas. … Continue reading

Cara Mendaftar dan Mencarum PERKESO – SKIM KESELAMATAN SOSIAL PEKERJAAN SENDIRI

Dah baca risalah tentang SKIM KESELAMATAN SOSIAL PEKERJAAN SENDIRI? Macam mana nak mendaftar dan mencarum? Boleh ikuti langkah-langkah bergambar yang Kam telah sediakan. πŸ™‚ Sebarang maklumat lanjut bolehlah layari laman web PERKESO-Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri . Selamat mencarum.. ** … Continue reading

Bekerja sendiri pun boleh carum Perkeso

Alhamdulillah, satu lagi info bermanfaat yang boleh dikongsikan pada pagi jumaat ini. Caruman PERKESO untuk mereka yang bekerja sendiri. Ianya dipanggil SKIM KESELAMATAN SOSIAL PEKERJAAN SENDIRI. Kalau awak tergolong dalam pekerjaan berikut, awak boleh mencarum Perkeso. Tutorial cara nak mendaftar … Continue reading

Caruman i-Saraan guna Maybank2u

Tempoh hari Kam dah share cara-cara mohon & buat bayaran caruman i-Saraan secara tunai kan? Tertinggal post tempoh hari? Boleh baca di sini ( i-Saraan). Di atas respond ramai yang minta Kam untuk share pula cara bayaran caruman i-Saraan melalui … Continue reading

i-Saraan KWSP untuk yang Bekerja Sendiri atau Suri Rumah

i-Saraan vs i-Suri. Umum lebih mengetahui tentang i-Suri kan? i-Suri terhad dengan syarat-syarat tertentu. Seperti suri rumah atau ibu tunggal berdaftar dengan e-kasih. Manakala i-Saraan pula terbuka kepada lelaki mahupun perempuan yang bekerja sendiri dengan pendapatan tidak tetap, ataupun suri … Continue reading

Alternatif selain Medical Card/Insurans

“Saya bukan takde kesedaran tentang kepentingan & kelebihan Medical Card. Cuma komitmen saya agak tinggi buat masa ni. Tambahan premium bulanan lebih kurang 20% dari gaji saya.” Ini sebab & alasan yang selalu kita dengar kan? Ya, memang betul. Dengan … Continue reading

Pengeluaran Akaun 2 KWSP-Pendidikan

Berapa ramai yang tahu tentang pengeluaran wang KWSP sebelum umur persaraan? Rasanya ramai yang tahu, tapi tak faham prosedurnya kan? Kam dah pernah keluarkan kedua-dua akaun 1 & 2 KWSP. Akaun 1 Kam keluarkan untuk tujuan Pelaburan Unit Amanah (Unit … Continue reading