Cara Buat Whatsapp Sticker

Screenshot_20190920_225009

Sekarang ni Whatsapp dah jadi medium harian untuk kita berkomunikasi. Tak kira dengan yang tercinta, ahli keluarga, kawan-kawan ataupun pelanggan. Bila benda dah jadi kebiasaan, mestilah kita nak kan kelainan.. Jadi, dengan feature “sticker” di Whatapp sedikit sebanyak menceriakan hari kita.

Tutorial kali ini Kam ajar cara buat Whatsapp sticker. Boleh guna gambar sendiri, emoji atau text sahaja.

1

Applikasi apa yang digunakan?

  • PicsArt
  • Wemoji

Boleh download dari Google Play Store secara percuma.

2

Langkah 1: Buka PicsArt. Pilih gambar yang nak edit buang background. Tak kisah background belakang tu berselerak pun boleh. Cuma untuk tutorial ni, Kam guna je lah gambar passport yang memang ada dalam phone. Select Cutout, lambang gunting tu.. Lepas tu, select Auto Cutout, lambang badan orang tu..

3

Langkah 2: Selepas gambar dah siap berlorek warna merah, boleh save to phone. Kawasan yang tak berlorek tu akan dipadam. Kiranya dah tak ada background la..

4

Langkah 3: Buka Wemoji. Select Create Sticker. Kemudian masukan Photo. Pilih gambar yang kita dah buang background tadi.

5

Langkah 4: Bila dah masukan photo, boleh masukan Text pula. Select Text, kemudian taip ayat yang korang nak. Ikut sukalah nak buat ayat serius ke, lawak ke.. Boleh juga pilih nak font apa, warna apa..

6

Langkah 5: Bila dah masukan Text, dan dah berpuas hati dengan bolehlah save.

7

Langkah 6: Korang kena Kategorikan sticker tadi tu. Macam Kam nak gunakan untuk kenalkan diri pada customer yang tanya pasal Pearl Bubble Made In Malaysia Halal Jakim yang Kam jual. Jadi, Kam letak under Kategori Business je lah..

8

Langkah 7: Bila pop-up macam ni keluar, tekan Add ya.. Kena add kat Whatsapp sticker yang kita dah buat. Barulah sticker tu wujud dalam senarai sticker Whatsapp.

9

Langkah 8: Buka Whatsapp. Klik dekat Emoji > Sticker. Pilih sticker yang kita buat tadi.

10

Jadilah macam ni… Siap!

11

Boleh juga nak buat Sticker guna Emoji & Text je.. Tak nak guna gambar pun tak pe.. Untuk Cikgu-cikgu, sesuailah guna sticker kata-kata semangat untuk anak murid yang Whatsapp cikgu.. hehehe. Untuk suami yang kata lagi 5 minit sampai rumah, tapi tak sampai-sampai, boleh juga la buatkan 1 sticker untuk dia.. hahahaha!!

  • Jangan amalkan amalan PLAGIAT. Kalau nak copy atau cedok penulisan dari blog Kam, sila bagi kredit pada blog Kam. Macam ni : sumber rujukan dari blog cikpuankam.wordpress.com .
  • Menurut Kamus Dewan, Plagiat atau ciplak atau plagiarisme bermaksud “perbuatan meniru atau mengutip sebahagian atau keseluruhan karya orang lain tetapi mengakui karya tersebut sebagai usahanya sendiri

2 thoughts on “Cara Buat Whatsapp Sticker

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s